Blog

UYKUSUZLUK VE VÜCUT AĞIRLIĞI İLİŞKİSİ

UYKUSUZLUK VE VÜCUT AĞIRLIĞI İLİŞKİSİ
Beslenme ve uyku, yaşam için önemli ve gerekli iki unsurdur. Giderek artan uyku bozuklukları, günlük yaşamdan fiziksel ve zihinsel performansa kadar pek çok alanda olumsuz etkileri artabilen sağlık sorunlarıdır.
Kısa uyku süresi ile ortaya çıkan enerji dengesizliği, her geçen gün görülme sıklığı artan obezite ve metabolik hastalıklar için bir risk faktörüdür. Deneysel çalışmalar, uykunun yiyecek alımını etkilediği gibi bazı yiyeceklerin de uykuyu etkilediğini göstermiştir.
PROTEİNLERİN UYKU İLE İLİŞKİLENDİRMESİ
– Proteinlerin uyku ile ilişkilendirilmesindeki en büyük etken protein içeren yiyeceklerin triptofandan zengin olmasıdır. Triptofan melatonin ve serotonin öncüsüdür. Bu sayede uyku kalitesini artırır ve uykuyu teşvik eder.
– Doğru miktar (yeterli) protein alımı bir diğer önemli faktördür. Yapılan çalışmalar yüksek protein alımının uykuyu sürdürmekte zorluğa neden olabileceğini gösterdiği gibi, düşük protein alımının da uykuyu başlatmakta zorluk yaşatacağını göstermiştir.
– ABD’de yapılan bir araştırmada Mg eksikliğinin genç ve yetişkinlerde depresyonla ilişkili olduğu saptanmıştır. Depresyon da kötü uyku ile ilişkilendirilmiştir.
KAFEİN VE UYKU İLİŞKİSİ
– Adenosin reseptörleri üzerine etki eden kafein, uyanıklığı artırıcı bir maddedir. Kafein uyku gecikmesine, uyku verimliliği ve derin uykuya geçirilen zamanın azalmasına yol açtığı gösterilmiştir.
OBEZİTE VE UYKU İLİŞKİSİ
– Obezite görülme sıklığı dünyada hızla artmaktadır. Obezitenin neden olduğu diyabet riski, kardiyovasküler hastalıklar riskinin artması, yaşam süresi ve kalitesinin azalması ile yansımıştır. Yapılan çalışmalarda normal uyku süresi ile, kısa uyku süresinin kıyaslaması yapıldığında kısa uyku süresinin %45 oranında obezite riski ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır.
– Başka bir çalışmada geç uyuyan bireylerin erken uyuyanlara göre obez olma olasılığının 1,5 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir.
Uyku sürecinde vücut daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Vücutta sempatik aktivite ve vücut ısısı azalır. Vücut ısısının azalmasıyla bazal metabolizma hızında yavaşlama gerçekleşir. Uyku azlığı tüm bu süreci engelleyebilir. Bunun sonucunda kilo alımı ve obeziteye neden olabilir.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

v

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.