Blog

ANNE SÜTÜ

  Anne sütü, içerdiği doğal bileşikleri ve besin öğeleri ile sağlık, büyüme ve gelişme sağlayan ideal ve besleyici bir besindir. İçerdiği özel fizyolojik aktif bileşenleri ile bebeği ve anneyi hastalıklardan koruyan, yaşam süresi ve kalitesini yükselten gerçek işlevsel bir besindir.
  Anne sütü ilk aşıdır. Doğumdan sonraki ilk 30 dakika içerisinde bebek emzirilmeli ve anne ile tanışmalıdır. Süt salgılanmasında emme refleksi çok önemlidir. Biberonla bebeğe şekerli su vs. verilmesi emme riskini azaltabilir.
  Günümüzde tüm dünyada ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme; altıncı aydan sonra da uygun ek besinlerle 2 yaşına kadar bunu sürdürme en sağlıklı beslenme biçimidir. Anne sütü sindirime yardımcıdır. Hem ekonomik açıdan da yararları vardır.
  Annenin psikolojik durumu süt salgılanmasında çok önemlidir. Üzüntü, coşku, korku sütü azaltır. Aynı zamanda yorgunluğun da sütü azaltıcı etkisi olabilir. Yine annenin beslenmesi süt salgılamasını etkilemektedir. Kronik yetersiz beslenme durumunda olan emzikli kadınlar, yeterli miktarda süt salgılayamazlar.
  Sütün yeterli olup olmadığı ilk günler anlaşılamaz. Beş günden önce, anne sütü yetersiz demek doğru değildir. İlk bir hafta emzirmeye alışma aşamasıdır. Daha sonra emzirme öğünleri belirlenmeye başlar ve süt salgılanması da normal durumunu alır.
  İlk 6 ay anne sütü yeterli olduğu sürece bebeğe başka bir gıda vermek gerekmez. İlk günler sık sık emzirilerek süt salgılanmasının uyarılması çalışılır. Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü bebek daha doğmadan önce anne karnında iken onu besleyen kana en çok benzeyen besindir. Bebeğin beslenmesi ve büyümesi için öncelikli besin anne sütüdür.
ANNE SÜTÜNÜN ÇOCUK SAĞLIĞINA YARARLARI
– Bebeğin gereksinimi olan tüm besinleri içerir.
– Bebeğin/çocuğun dengeli büyüme ve gelişmesini sağlar.
– Zihinsel gelişimin daha iyi olmasını sağlar.
– Enfeksiyon hastalıkları, alerik hastalıklar ve kronik hastalıklardan korur.
– Bebekte güven duygusunun gelişimini sağlar.
– Sakinleştirici, ağrı kesici etkisi vardır.
– Obezitenin önlenmesini sağlar.
– Psikolojik gelişimini sağlar.
 
Anne Sütü ve Emzirmenin Anne Sağlığı Açısından Yararları
– Yapılan çalışmalarda uzun süre emziren annelerde meme kanseri görülme sıklığının azaldığı görülmüştür.
– Anemi, osteoporoz, üriner enfeksiyon riski azalır.
– İlk altı ayda emzirmede süte salgılanan koruyucu maddeler diğer vücut boşluklarına da salgılanmaktadır.
– Anne sütünün bileşimi; her emzirmede, emzirme süresine, annenin beslenme durumuna, günün değişik saatlerine göre değişir.
Doğumu İzleyen İlk 4-5 Günde Salgılanan İlk Süt (Kolostrum)
– Yeni doğanın tüm gereksinimini karşılar,
– Hastalıklardan korur,
– Sonrasında salgılanan süte göre vitamin A, çinko ve sodyum yüksektir. A vitamininden yüksek olması göz hastalıklarına karşı bebeği/çocuğu korur.

 

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalınv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.