Blog

YILBAŞI GECESİ İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Yılbaşı gecesi için beslenme önerileri .. Yeni yılın karşılandığı gecenin vazgeçilmezi, birlikte oturulan ve özenle hazırlanan sofralar oluyor. Seçeceğiniz doğru ikramlar ve içeceklerle geceye farklı ve sağlıklı tatlar katmak mümkün.

Yılbaşı gecesinde aşırı besin tüketiminin beraberinde mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, ishal ve kan şekerinde dalgalanmalar gibi problemler yaşanabiliyor. Ama doğru besin-menü seçimiyle gün bütünlüğüne dikkat ederek hem sağlıklı beslenebilir hem de yeni yıla güzel bir başlangıç yapılabilir.

 

Yeni yıl günü, çoğunlukla sıvı ağırlıklı beslenmeye çalışın. Bitki çayları, ayran, kefir ve aromalı hazırlayacağınız sular size gün boyu eşlik edebilir. Böylece akşam alınan alkolün de etkisini vücuttan daha hızlı atacaksınız.

KAHVALTI YAPARAK GÜNE BAŞLAYIN

Yılbaşı gecesinin sabahında güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Yoğurtlu müsli/granola/yulaf + meyve dilimleri ve çiğ badem tabağıyla hafif bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Devamında zeytinyağlı-haşlanmış sebzeler ile kompleks karbonhidratlı bir öğle menüsü ile güne devam edebilirsiniz. Kremasız ve unsuz çorbalar ile öğle öğüne başlangıç yapabilirsiniz.

 

YILBAŞI SOFRASINDA
Yemeğe çorba ile başlamaya özen gösterin. Tokluk hissinizin daha erken oluşmasına yardımcı olacaktır.
Salata çeşitlerini ve miktarını bol tutun
Hindiyi pirinç yerine bulgur-kinoa-esmer pirinç ya da haşlanmış basmati/jasmine ile zenginleştirebilirsiniz.
Esmer ekmeklerin (çavdar, tam tahıllı, tam buğday) üzerine kurutulmuş domates ve taze fesleğen, baharat ekleyerek sağlıklı ve lezzetli kanepeler hazırlayabilirsiniz.
Menünüzde şerbetli, bol kremalı tatlılar yerine sütlü tatlılara ya da raw seçeneklere yönelebilirsiniz. Zengin bir menüde tatlı seçimini süslü meyve tabaklarından yana da kullanabilirsiniz. Haşlanmış tarçınlı elma-armut gibi. Avokadolu-ananaslı raw cheesecake gibi.
Hazırlanan mezelerini sos ve içeriklerine dikkat edin. Mayonez, krema ya da doymuş yağlar (margarin, tereyağ) ile hazırlanmış olan kızartmadan uzak, sağlıklı yöntemler kullanılarak hazırlanmış mezeleri tercih edin.
İçecek miktarına dikkat edin. Hazır meyve suları yerine içme suyu ile seyreltilmiş taze sıkım meyve sularını seçebilirsiniz. Meyve dilimleri ile süslenen maden suları-soda tercihi de mükemmel bir seçim olacaktır.
Yılbaşı akşamı kaçamağın en fazla olabileceği alkol tüketimidir. Kalorisi daha masum olan alkol türlerini tercih edin. Votka, rakı, viski  gibi içecekler yerine şarap, şampanya ya da bira gibi daha düşük alkollü içecekler tercih edilebilir.
YEMEK SONRASI ATIŞTIRMALIKLARIN ÇEŞİDİNE VE MİKTARINA DİKKAT EDİN
Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezlerinden biri de kuruyemiş. Çavdarlı ve tahıllı galeta, taze baharatlı grissini gibi atıştırmalıklara masanızda yer verebilirsiniz. Hem tokluk hissi yaratır hem de cips kurabiye gibi işlenmiş ve yüksek yağlı, katkılı besinlerden uzaklaşmış olursunuz.
Karışık kuruyemiş tabağınızda; çiğ badem, fındık, ceviz, kaju, beyaz leblebi, çekirdekli üzüm, esmer kuru kayısı, yaban mersini gibi karışımlara yer verebilirsiniz.

 

Yılbaşının ertesi günü, güne bol su içerek başlayın. Kahvaltınızı atlamayın. Geç bir saatte kahvaltı yapacaksanız öğle öğünü atlayıp bir ara öğün ile akşam öğününe geçebilirsiniz.

 

ÖRNEK YENİ YIL MENÜSÜ

BAŞLANGIÇ

Balkabağı/sebze Çorba /közde domates çorba

 

MEZELER

Yoğurtlu semizotu

Cevizli köz patlıcan ezmesi

Yoğurtlu mor lahana salatası

Pancarlı kinoa kısır

Humus

Havuç tarator

Fava

 

SALATALAR

Kereviz Salata

Pancar Salatası /Rezene Salatası

Lor peynir ve Narlı Akdeniz Salata

Kara buğdaylı mercimek Salata

 

ANA YEMEKLER

Fırında Sebzeler eşliğinde soslu hindi / Fırında sebzeler eşliğinde limon soslu-kekikli somon

 

TATLI

Şekersiz ayva tatlısı/Şekersiz balkabağı tatlısı/tiramisutoplar/kazandibi vb. sütlü tatlılar

 

YILBAŞI MENÜSÜNE EKLENECEK HAFİF BİR ANA YEMEK TARİF;

DEREOTLU SOSLU SEBZELİ 200 G KABAK SUFLE(2-3 KİŞİLİK):

Malzemeler: 130 g kabak, 20 g pişmiş darı, 25 g pırasa, ½ (25 gr) yumurta, tuz, biber, öğütülmüş kişniş, 1 g soğuk presslenmiş kekik, zeytinyağı

HAZIRLANIŞI: Kabak, pırasa, kişniş ve kekiği az zy ile sebzeler yumuşayıncaya kadar soteleyin. Karıştırın ve soğumaya bırakın. Darı ve yumurtayı da ekleyip yağlanmış küçük kaplara doldurun orta sıcaklıkta fırına 20-30 dk pişirin. (170 derece)

SEBZE MALZEMELERİ: 60 g soyulmuş havuç, 60 g maydanoz kökü. Az tuz ve baharat ile buharda pişirin.

 

REZENE SALATASI TARİF;

İçindekiler: 90 g rezene

1 yk taze sıkılmış portakal suyu

3 g soğuk pres badem yağı

2 g ahududu sirkesi

20 g süslemek için portakal dilimleri

1 g tuz (kaya tuzu olsun)

10 g salata yaprakları (marul, roka, ıspanak)

Yapılışı: Dış yapraklar tamamen çıkarılır (sebze suyuna eklenebilir veya sebze veya rendelenmiş olarak servis edilebilirler)iç kısmı mümkün olduğunca ince dilimlenir ve 1-2 saat marine edilir.

Diyetisyen Tuğba Altın

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.