Blog

DİYABETTE MENÜ PLANLAMA

DİYABETTE MENÜ PLANLAMA
Diyabet varlığında menü planlaması, kişiye ana ve ara öğünlerde hangi çeşit yiyecekten ne kadar ve ne sıklıkla yemesi gerektiği konusunda yol gösterir.
Sağlıklı beslenme planının kişinin yaşam düzeyi ve beslenme alışkanlıklarıyla uyum göstermesi gerekir. Doğru yapılan beslenme planının kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bununla birlikte menü planlanması, kilo verilmesi veya kilonun korunması istenen durumlarda da yardımcıdır.
Diyabetli kişilerin mutlaka tükettikleri besinlerle, aldıkları ilaç, insülin düzeyleri ve yapılan fiziksel aktivite ile uyum göstermesi gerekir. Bunun için mutlaka bir diyetisyen yardımı alınmalıdır.
Diyabette menü planlamayı oluşturmada çeşitli yollar kullanılmaktadır; besin piramidi, değişim listeleri, tabak ölçümleri ve karbonhidrat sayımı gibi. Her biri birbirinden farklı durumlarda tercih edilen yöntemlerdir.
Sağlıklı beslenme, her türlü besin grubunu içermeli; sebze ve meyveler, tahıllar, et ve et ürünleri, süt grubu, kuru baklagiller yer almalıdır. Menülerin çeşitli olması ve porsiyonların gözlemlenmesi önemlidir. Seçilen besinlerin besin kalitesinin yüksek olmasına, vitamin ve minerallerden zengin olmasına özen gösterilmelidir.
Sağlıklı Besin Seçimi Önerileri;
– Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin (Günlük toplamı 5 porsiyon).
– Tam buğday unundan yapılmış ürünleri tercih edin. Pirinç pilavı, makarnanın yerine bulgur pilavı, kepekli makarnayı tercih edin.
– Haftada en az 1 defa kurubaklagil tüketin.
– Haftada 2-3 defa balık tüketin.
– Kırmızı et yerine sıklıkla beyaz eti tercih edin.
– Tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı veya yağsız olmasına dikkat edin.
– Bol su ve şekersiz içecekler tüketin.
– Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağı tercih edin. Ve kontrollü kullanın.
– Ara öğünlerde paketli ürünler yerine ev yapımı sağlıklı besinlere yönelin.
– Öğün atlayarak uzun süre aç kalmayın.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.