Blog

Balın Faydaları

BALIN FAYDALARI

Bal karbonhidrat oranı fazla, enerji verici bir besin maddesidir. Yaklaşık %80’i farklı şekerlerden (%35 glukoz, %40 fruktoz, %5 sukroz), %17’si sudan oluşur. %3’lük kısım enzimler, amino asitler, glukonik asit, fenol bileşikleri, lakton, mineraller ve çeşitli vitaminler gibi farklı maddelerden oluşur.

  Balda demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, aliminyum, krom, nikel ve kobalt gibi mineraller vardır.

  Balın lezzetini ve biyolojik özelliklerini sağlayan bileşenlerin çoğu ısıya dayanıksızdır. Bal hidroskopik olduğundan metal olmayan kapaklı kaplarda, oda ısısında muhafaza edilmelidir. Balın tatlılığı, içerdiği asit karakterdeki maddelerden kaynaklanır. Serbest asitlik lezzete katkıda bulunur, mikroorganizmalara karşı dayanıklılık sağlar, kimyasal reaksiyonları, antibakteriyel ve antioksidan özelliği arttırır ve balın kaynağı hakkında bilgiler verir.

  Bal ısıtılır mı?

  Bala uzun süreli veya aşırı ısı işlemi uygulanması karsinojen HMF miktarını arttırırken balın değerli maddeleri olan enzimlerin miktarını düşürmektedir. 45 derecelik bir ılık suda ısı ile direkt temas etmeden ısıtılabilir. Balın kalitesinin düşmemesi ve sağlığa zararlı hale gelmemesi için kek, kurabiye gibi besin yapımlarında ısıtılmadan kullanılması önerilir.

  Bal yemek midemi rahatlatır mı?

  Ülser oluşturan Helicobacter pylori isimli bakteriye karşı inaktive edici etkisi vardır. Ayrıca son çalışmalarda balın içerisinde prebiyotik etki gösteren oligosakkaritlerin bulunduğu bildirilmiştir.

  Bebekler için bal kullanımı

  Bebeklerin bağırsak floraları CI. Botulinum ‘a (hastalık yapıcı bir organizma) duyarlı olduğu için balla birlikte alınan bakteri sporu bağırsakta toksin oluşturabilmekte ve infant botulismus hastalığına neden olabilmektedir. Bu da öldürücü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden 1 yaş öncesindeki çocuklara asla bal verilmez. Çocuklarda 2 yaşına kadar kısıtlamanız çocuğun şekere olan ilgisini de azaltabilir.

Başlıca faydaları;

– Yararlı bakterileri destekler.

– Güçlü bir prebiyotiktir, sindirim sürecine ve bağışıklık sistemine katkı sağlar.

– Trigliserit oranını düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

– Tansiyonu dengeler. İçerdiği polifenoller sayesinde kalp krizi riskini düşürür.

– Boğazı rahatlatır. Antienflamatuar özelliği ile tahriş olan bademciklerin rahatlamasını sağlar ve öksürük gibi şikayetlere iyi gelir.

– Cilt sağlığında rolü vardır. Hücre yenilenmesini destekleyerek, yaraları iyileştirme, yanık ve operasyon izlerini azaltma gibi cildin yeniden yapılandırılması gerektiren durumlarda kullanılır.

Göktürk Diyetisyen

Tuğba Altın

Gıda Mühendisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.