Blog

FODMAP SINIRLI ALERJİ DİYETİ

Besinler, sindirim sistemine etki eden temel bileşenlerdir. Günlük beslenme düzeninde yer alan bazı besinler kişilerde kabızlık, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi problemleri yaratabiliyor.
FODMAP diyeti ile kısıtlanan bazı besinler; gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını en aza indirgeyebiliyor. Fodmap  diyeti ile İBS semptomları ilaç almadan yönetilebilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.
Diyetin amacı fermente oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polyol içeriği (FODMAP) kısıtlı bir diyet programı oluşturmaktır.
Fruktozdan zengin meyve ve sebzelerden ve früktoz/glikoz oranının yüksek olduğu besinlerden uzak durmak; laktozdan zengin süt ürünlerinin kısıtlı tüketildiği, buğday ve kurubaklagillerdeki früktoz ve galaktooligasakkaritlerin sınırlandığı, meyvelerden ve polyollardan zengin yapay tatlandırıcıların kısıtlandığı bir diyettir.
Şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrıları, diyare (ishal), konstipasyon (kabızlık) gibi Sindirim Sistemi rahatsızlıklarında yapılan araştırmalara göre FODMAP diyetinin olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. İBS hastaları için tedavi niteliğinde bir diyettir.
Yapılması gerekli durumlar;
DİYETİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR;
Hastalar genellikle ilk haftadan itibaren bulgularda hafifleme olduğunu hissederler; fakat 8 haftadan sonra herhangi bir iyileşme olmaması durumunda diyet sonlandırılmalıdır. Tüm hazır ürünlerin listesini oluşturmak mümkün olmadığından, yüksek fruktozlu besinlerin (yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır şurubu, früktoz ve meyve suyu konsantresi ya da yüksek polyol düzeyi olanlar; sorbitol (420), mannitol (421), ksilitol (967), maltitol (965) ya da izomalt (953) etiket bilgileri okunarak diyetten çıkarılması önerilmektedir. Pediatrik kullanımı uygundur.
Yine bu diyette fruktan düzeyinden dolayı buğday ekmeği yasak olmasına rağmen diyetisyen kontrolünde glütensiz ekmek yerine küçük porsiyonlarda kontrol olarak buğday ekmeğinin tüketilmesine izin verilebilir. Hassas bağırsak sendromu olan bireylerde hastalık semptomlarını azaltan bir diyettir.
BESİNLERDE BULUNAN FODMAPLER;
– Fruktoz (bazı meyveler, bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu)
– Laktoz (çoğu süt ve süt ürüleri)
– Galaktanlar (Baklagiller)
– Fruktanlar (buğday, soğan, sarımsak gibi)
– Polyollar (tatlandırıcılar; sorbitol, mannitol, ksilitol, sert çekirdekli meyveler; avokado, kayısı, şeftali, kiraz gibi)

FODMAP DİYETİNDE TÜKETİLEBİLECEK BESİNLER
Düşük fodmap içeriğine sahip olan besinler;
• Proteinler: Yumurta, tofu, kuzu, sığır, balık ve tavuk eti
• Kepekli tahıllar ve nişastalar: Beyaz ve kahverengi pirinç, mercimek, mısır, yulaf, kinoa ve patates
• Meyveler: Yaban mersini, ahududu, ananas, kavun, kivi, misket limonu, üzüm ve çilek
• Sebzeler: Fasulye, turp, lahana, salatalık, balkabağı ve kabak
• Kuruyemişler: Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı
• Tohumlar: Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu
• Süt ürünleri: Laktozsuz süt ve ürünleri
• Yağlar: tereyağı, zeytinyağı, hindistancevizi yağı
• Baharatlar: Kimyon, safran, tarçın, kırmızı biber, kişniş, zencefil, hardal, tuz
Foodmap diyeti totalde üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar; kısıtlama evresi, fodmap içeren besinlerin tekrar eklenmesi, kişiselleştirme evreleridir.
Kısıtlama Evresi: Yüksek fodmap içeren gıdalar 4-8 haftalık sürede günlük beslenmeden çıkarılır. 8 haftadan uzun sürmemelidir. Çünkü aynı zamanda fodmap içeren ürünler bağırsak sağlığı için önemlidir. Sindirim semptomlarının yeterince iyileşmesinden sonra ikinci aşamaya geçilir.
Fodmap İçeren Besinlerin Tekrar Eklenmesi: Bu aşamada yüksek fodmap içeren gıdalar sistematik olarak 6-10 haftada değişen bir süre ile yeniden beslenme listesine eklenir. Bu süre kişiye göre değişir. Öncelikle düşük fodmap içeren besinler diyete dahil edilir. Kişinin semptomlarına göre kademeli olarak yüksek fodmap içeren besinler de eklenmeye başlanır.
Kişiselleştirme: İkinci aşamada test edilen ve vücut tarafından tolere edilebilen fodmaplar listeye dahil edilir.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.