Blog

YA HEP YA HİÇ

Ya hep ya hiç algısını hayatımızın hemen her noktasında görebiliyoruz. Ya çok yoğun bir spor programı uygulayıp ya da devamında hiç spor yapmadan günleri tamamlayabiliyoruz. Aynı örnekleri kitap okuma, beslenme ve hobilerimizle ilgilenmede de görebiliyoruz.
Beslenme, insanın en temel ihtiyacı ve doğasının ilk güdülerinden biridir. Zamanla ve zamanın getirdikleri ile, artan popülasyon ve gelişen etnik değerler ile beslenme kültürü de değişmiş ve gelişmiştir. Tarımın nimetleri arttıkça ve insanların beslenme kavramına duygularının da karışmasıyla alışkanlıklar da farklı tavırlar almıştır. Ve hatta kalıplaşmıştır.
Mesela; “Ya hep ya hiç” kuralı.
Ya hep ya hiç prensibini benimsemek yapılan diyette ya da hayattaki her hangi bir durumda uygulamak bazen çok motive edici bazen de kabullenici bir davranış olabiliyor. Ancak ne yazık ki bu durum genelde aşırı sınırlandırmadan sonra gelen bir eylemin ya da besinle olan ilişkinin uç duygularda-eylemlerde tersi ile sonuçlanıyor. Bu durum egzersiz için de diyet için de çok sık karşımıza çıkıyor.
Bu düşünce biçimi ile sınırlandırmaya bağlı bir atak, besin bağımlılığı, aşırı yeme davranışları da kaçınılmaz oluyor. Daha da kötüsü konulan bu kurallar, kişinin bedeninden gelen fiziksel ve mental ihtiyaçlarını görmesini engelliyor.
Gerçekçi olmayan hedefler hüsranla sonuçlanıyor. Kişinin kafasında diyet yapamama düşüncesini oluşturuyor. Beslenme ve Diyet kavramları gerçek anlamından çıkıp kişilerde travmalar oluşturabiliyor. Sınırlandırma hareketinden gelen aşırı davranışı yine kurallar gereği ihtiyaçtan fazla tüketim olarak devam ediyor.
“Kilo al-ver döngüsü” oluşuyor. Bu döngü içinde de kişinin kendi kurduğu kurallar ve uygulanamayan günlerin yaptırımı “Cezalar” yer alıyor. Bu döngüyü kırmak için; kilo, kalori, besinleri “sağlıklı” “sağlıksız” etiketlemek gibi düşüncelerden uzaklaşılmalı ve zaman kısıtı olmadan, yorulmadan, suçlanıp kaygılanmadan beslenme davranışı düşünülmelidir.
Gerçekten ne hissediyor ve ne istiyorsun?
Sorularını düşünüp en önemlisi, eski uygulanan yöntemler işe yarasaydı hala kilo ver döngüsünde kişi kendini bulabilir miydi? Bunları düşünerek sürdürülebilir diyet ve yaşam için adımlar atılmalıdır.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.