Blog

SPOR ÖNCESİ BESLENME

Spor öncesi beslenme, aktif yaşam içinde bulunan kişiler ve sporcuların egzersiz için yaptığı hazırlığın en önemli parçasıdır.
  Sporcu beslenmesi, sporcuların yaptıkları spor dalına göre hem antrenmanlarını hem de müsabaka sırasındaki atletik performanslarının geliştirilmesi için hazırlanan özel bir beslenme programıdır.
  Spor türü her ne olursa olsun spor yapanların sağlığın korunması, dayanıklılığın artması, konsantrasyon ve dikkat yeteneğinin iyi olması ve yapılan spordan maksimum faydayı sağlamak için spora uygun sağlıklı beslenme planı izlenmelidir.
  Uygun bir beslenme planı uygulandığında yapılan spor ne olursa olsun o spor veya aktivitede daha iyi performans gösterilir. Sakatlıklara engel olur. Konsantrasyonun daha üst seviyeye çıkmasını sağlar. Antrenman sonrasında daha az yorgunluk hissedilir.
  Spor yaparken enerji ihtiyacı artar.
 
Spor Öncesi Dikkat Edilecek Beslenme Kriterleri;
  Sporcular hiçbir koşulda aç olarak antrenmana|müsabakaya başlamamalıdır.
– Egzersiz öncesinde karbonhidrattan zengin besinler ve sıvıların alımı, kas glikojen düzeyini maksimuma çıkarır, açlığı önler. Atletlerin mental performansını sağlar.
– Ana öğün egzersiz|müsabaka öncesi 3-4 saat önce olacak şekilde planlanabilir.
– Genel olarak egzersizden 1 saat önce besleniliyorsa kişinin kg’ı başına 1 gr karbonhidrat, 2 saat öncesi için 2 gram ve 3-4 saat öncesi için ise aynı oranda karbonhidrat tüketimi önerilir.
– Müsabaka öncesi sıvı alım zamanlaması dehidratasyonun önlenmesi ve müsabaka öncesi idrar çıkışının sağlanması için önemlidir. Müsabaka-egzersizden 4 saat önce kişinin kg’ı başına 5-7 ml su veya spor içeceği alınabilir.
– Magnezyum eksikliği ve sıvı kaybı sporcularda kas kramplarına neden olmaktadır.
– Egzersiz öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır. Yeni denemeler yapılmamalı. Protein ve yağların sindirimi uzun sürdüğü için az tüketilmeli, kompleks karbonhidrat seçimi yapılmalıdır.
– Çiğ sebze ve meyveler, kurubaklagiller gibi posa içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
– Lahana, karnabahar gibi gaz yapan sebze yemekleri yenmemelidir.
– Müsabaka|egzersiz öncesi yemek yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalınv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.