Bağırsak sağlığı
Blog

Bağırsak sağlığı ve beslenme etkisi

  Bağırsak sağlığı ve beslenme etkisi ; günümüzde bağırsak ikinci beyin olarak tanımlanıyor. Vücudun beyinden sonra en etkili organı olan bağırsaklarda görülen sorunlar, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar.


. Düzenli çalışan bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakterilerin ve mantarların oranının düşük olması gerekir.

Bağırsak florasına zarar veren etkenlerden uzak durulmalıdır;

Gereksiz kullanılan antibiyotikler bağırsağa önemli zararlar vermektedir. Antibiyotikler, bağırsak florasını doğrudan sıfırlamaktadır. Ağrı kesici, steroid, uyku ilaçları, antidepresanve antiasit içeren birçok ilacın bilinçsiz kullanımı da bağırsak florasını olumsuz etkiler. İşlenmiş şekerli ve basit karbonhidratlı gıdalarla birlikte yanlış beslenme alışkanlıkları da bağırsağa büyük zarar vermektedir.

Bağırsak sağlığı ve besleme etkisi;  bağrsak hastalıklarında özellikle geçirgen/sızdıran bağırsak sendromu durumlarında tedavi amaçlı GAPS diyeti önerilir. GAPS diyetinin ana teorisi, beyninizi etkileyen birçok durumun, sızdıran bir bağırsaktan kaynaklanıyor olabileceği düşüncesidir. Sızdıran bağırsak sendromu, çoğunlukla bağırsak lümeninin geçirgenliğinde gerçekleşen artışı nitelendirmek amacıyla kullanılır. GAPS teorisine göre, sızdıran bağırsak sorunu besinler veya vücudumuzdaki bazı kimyasalların ve bakterilerin normalde olmadığı gibi kana karışmasına izin vermesidir. Bu yabancı maddelerin kana karıştığında beynin çalışmasını ve gelişimini etkileyerek beyin sisi ve otizm gibi hastalıklara sebep olabileceği düşünülmektedir.


Bağırsak sağlığı
Bağırsak sağlığı için ilk ve en temel nokta, bağırsak florasınınbakteri dengesini sağlamaktır

GAPS DİYETİ

GAPS diyeti; başlangıçta eliminasyon dediğimiz diyetten bazı besinlerin çıkarılması bölümü ile başlar. Bu besinler rafine karbonhidratlar, nişastalı sebzeler, işlenmiş besinler vs.dir.  Bu aşamada bu besinlerin diyetten çıkarılması gerekir. Buna “bağırsak iyileşme aşaması” denir.

Bağırsak sağlığı nı korumak ve olası hastalıklara barikat oluşturmak için;

Çiğneme refleksi artırılmalıdır.
Düzenli probiyotik ve sinbiyotik takviyeleri alınabilir.
İşlenmiş, rafine besinlerden uzak durulmalıdır.
Çiğ sebze-meyveleri akşam öğününden önce tüketmeye özen gösterilmelidir. Akşam öğünlerinde uygun pişirme teknikleri kullanılarak tüketilebilir.
Çok sık ve ihtiyacın dışında yemek yemekten kaçınılmalıdır.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.