ADÖLESAN VE GERİATRİ DÖNEM BESLENMESİ
Blog

ADÖLESAN VE GERİATRİ DÖNEM BESLENMESİ

ADÖLESAN VE GERİATRİ DÖNEM BESLENMESİ
ADÖLESAN VE GERİATRİ DÖNEM BESLENMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIKLI YAŞAMA ETKİLERİ

  Adölesan ve geriatri dönem beslenmesi ve sürüdürülebilir sağlıklı  yaşama etkileri konusu uzman takibi gerektiren konularından en önemlisidir .
Beslenme sağlığın, fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarının, yaşam süresinin ve yaşam kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Beslenmeyi etkileyen faktörler arasında; beslenme alışkanlıkları, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyokültürel faktörler, yaşlanma ile meydana gelen fizyolojik değişiklikler, kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar yer almaktadır.

  Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Adölesan ve geriatri dönem beslenmesi ni incelediğimizde ;  Yeterli beslenme, bedenin gereksinimi olan enerji, besin öğeleri ve diğer biyoaktif maddelerin yeteri kadar alınması anlamına gelmektedir. Dengeli beslenme, besin öğelerinin birbirlerine göre ve öğünlerde dengeli olarak tüketilmesidir. Sağlıklı beslenme ise, besinlerin üretimi, saklanması, hazırlanması ve pişirmesi aşamalarında uygun yöntemler kullanılarak tüketilmesidir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için enerji gereksinimi, alınması gereken besin öğeleri, bu besin öğelerinin fonksiyonları ve karşılanması için gereken besin grupları, besinlerin özellikleri, besin gruplarından tüketilmesi gereken miktarların bireye özel olarak seçilmesi gerekmektedir. Kişinin yaş grubuna, fiziksel aktivitesine, kan parametrelerine, beslenme kültürüne, hastalık öyküsüne özgü olmalıdır.


Adölesan (ergenlik) dönemi

Adölesan (ergenlik) dönemi insanda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, çocuktan erişkinliğe geçişi kapsayan özel bir dönemdir.

Bu dönemde adölesanlar yalnızca fiziksel olarak değil, bilişsel ve psikososyal yönden de gelişimlerini sürdürmektedir. Sağlıklı bir büyüme ve gelişim için;

Kahvaltı etme alışkanlığı mutlaka kazanılmalıdır.
Su içme alışkanlığı kazanılmalıdır.
Tv, tablet karşısında yemek yeme alışkanlıklarından kaçınılmalıdır.
Ara öğünlerde sağlıklı besin seçimleri yapılmalıdır. Şeker ve şekerli yiyecek içecekler, kızartılmış besinler, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Kuruyemiş ve ev yapımı ara öğün tüketimine gidilmelidir.
Süt ürünlerinden yeterli miktarda günlük tüketim olmalıdır.
Temiz ve güvenilir besin kaynaklarına yönelim olmalıdır. Açıkta satılan besinler bozulma riski taşıdığından sağlık bozucu etki yapabilir.

Geriatri döneminde beslenme 
Sağlıklı büyüme ve gelişimde olduğu gibi sağlıklı yaşlanmada da beslenmenin rolü büyüktür. Geriatri döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın korunması, geliştirilmesi, pozitif düşünme ve duygusal açıdan da dengeli olma konusunda, hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesinde yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında önem taşımaktadır.

İyi beslenme zeka, enerji seviyesi ve hastalıklara karşı direnç için çok önemlidir.

Bu dönemde besin çeşitliliği sağlanmalı ve her öğünde dört besin grubundaki (et ve ürünleri, süt ve ürünleri, sebze-meyveler, ekmek ve tahıl grubu) besinlerin gereksinimlerine uygun miktarda tüketmeleri gerekmektedir.
İdeal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır.
Günde en az üç öğün beslenilmelidir.
Besinler doğru hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanılmalıdır.
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir.
Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.
Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda alınmalıdır.
Posa tüketimi günlük ihtiyacı karşılayarak alınmalıdır.
Kalsiyumdan zengin besinler tüketilmelidir.
Tuz ve şeker tüketimi azaltılmalıdır.
Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız. Sağlıkla Kalın.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.