Doğru mutfak alışverişi
Blog

DOĞRU MUTFAK ALIŞVERİŞİ İÇİN 10 TEMEL KURAL

Doğru mutfak alışverişi için 10 temel kural ..Sağlıklı beslenme; doğru mutfak alışverişi ile marketten doğru saklama koşulları ve pişirme teknikleri ile mutfağa ve sonra sofraya kadar uzanan bir süreci kapsar.

 

Mutfakta doğru malzemeler yoksa yeterli ve dengeli menüler oluşturmak oldukça güçtür.
Hangi ürünün en besleyici ve en kaliteli olduğunu anlamak alışveriş şartlarımızdan biri olmalıdır. İçinde E kodlarının da bulunduğu etiket okuma eylemi bu işin temel prensiplerinden biridir. Ancak her bir ürün için etiket okumaya vakit bulmak da ayrı bir mesai ve zaman kaybı gibi görülebiliyor. O halde şunu düşünelim. Bir ürünün içerik etiket bilgisi ne kadar kabarıksa o kadar uzak durulmalı. Elbette etiket okumada son tüketim tarihi gözden kaçırılmamalıdır.

   Market alışverişlerine tok bir mide ile gidin.
Marketlerin sizin ihtiyacınızdan daha fazla yiyecek satın almanızı ve böylece tüketmenizi sağlamak için tasarlandıklarını unutmayın. Bu yüzden market alışverişlerine tok bir mide ile gidin.

  Bu süreç henüz markete gitmeden başlar. Doğru mutfak alışverişi için haftalık öğünlerinizi planlayarak bir alışveriş listesi hazırlayın. Alışveriş listenizi planlarken, sağlıklı olmak ve sürdürmek için ihtiyaç duyduğunuz besinleri muhakkak yazın. Sepetinizde öncelik meyve-sebzeler, tam tahıllar, süt ürünleri, yağsız et, balık, tavuk ürünleri, yağlı tohumlular ve sağlıklı yağlara verilmelidir.

  Organik besinler her zaman en doğru ve güvenilir seçimler olacaktır. Ancak bu ürünler için alım gücü de düşünüldüğünde henüz toplum geneline hitap edemeyeceği de göz önüne alınarak, her ürün için olmasa da belli başlı ürün grupları için (tavuk, yumurta gibi) organik seçimlere yer verilebilir.

  Markette en fazla zamanı genellikle marketlerin girişinde en büyük reyonu oluşturan meyve-sebze bölümünde harcayın.
Mevsiminde ve taze seçimlere dikkat edin. Ekmek, hububat ürünleri için öncelik her zaman tam tahıllılardan yapılan ve en az işlenmiş besinlerden yana olmalıdır. Lif içeriğinin yüksek olmasına özen gösterin. Kalp-beyin sağlığı için haftada en az 2 porsiyon balık tüketimi düşünülerek alışverişimizde unutulmamalıdır. Somon iyi ve kolay bulunabilir bir tercihtir.

  Besin değeri olmayan ancak yüksek katkı maddeleri ve enerji içeren abur-cubur olarak adlandırılan ürünlerin bulunduğu reyona olabildiğince girmeden alışveriş tamamlanmalıdır.

Doğru mutfak alışverişi
Doğru mutfak alışverişi için 10 temel kural

DOĞRU MUTFAK ALIŞVERİŞİ İÇİN 10 TEMEL KURAL

– Alışveriş listesi hazırlayın.

– Etiket okuma alışkanlığı kazanın.

– Ürün muhafaza koşullarını kontrol edin.

– Besin değerleri tablosunu okuyun.

– Besin gruplarında alım önceliği yapın. Neyi önce neyi sonra alacağınızı iyi bilin.

– Uzun süre (1 hafta ve üzeri) saklamanız gerekecekse UHT dediğimiz ambalajlı sütleri, kısa dönemde (1-3 gün) tüketecekseniz veya yoğurt yapmakta kullanacaksanız günlük pastörize sütleri alın.

– Etleri güvenilir yerlerden ve damgalı alın.

– Yumurta alırken yumurtanın üzerine basılı olan kod numarasına bakın. (0 yada 1 olmalı)

– Balık alırken pulları parlak, gözleri berrak ve hafif kabarık, solungaçları kapalı ve kırmızı renkte olan balıkları almaya çalışın.

– Alışverişe giderken tok bir mide ile gidin.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.