kalori saymak
Blog

KALORİ SAYMAK

Kalori saymak diyet yapanların en önemli belirteci olabiliyor. Kalori sayarak gerekli enerji açığını yakalayıp zayıflamak mümkündür. Ancak beden ağırlığının kontrolü için en önemli unsur enerji dengesidir.
Enerji dengesini etkileyen metabolizma hızı, cinsiyet, fiziksel aktivite, hastalık öyküsü, yaşam şekli gibi bir çok faktör vardır. Bağırsak mikrobiyotası da enerji dengesini etkileyen, az bilinen önemli bir etkendir.
Kilo kaybı için negatif enerji dengesi yakalamak yani kalori açığı oluşturmak gerekirken, kilo almak için de pozitif enerji dengesini yakalamak gerekir. Diyetinizin hayatlarınıza uyum sağlaması ile ancak bu dengeyi kurabilirsiniz.
Hayat tarzı haline getiremiyor, diyeti sürdüremediğinizi düşünüyor ve hep kilo al-ver döngüsüne düştüğünüzü görüyorsanız kendinize uygun diyet yapmıyorsunuz demektir.
KALORİ SAYARAK ZAYIFLAMAK
Eğer konu zayıflama diyeti ise herkesin düştüğü ortak bir yanılgı “kalori sayarak beslenmek”  gün yüzüne çıkmış oluyor. Kaloriler hakkında bilgi sahibi olmakla, kalori sayarak beslenmek aynı şey değildir. Kalori sayarak gittiğiniz bir diyette işlerin hesapladığınız gibi gitmemesi de muhtemel bir sonuç olacaktır. Zamanla ne kadar kalori sayarsanız sayın fiziksel bir fark olmadığını ve hedefe yaklaşılmadığını görünce kişilerin kafalarındaki diyet algısı sarsılmış olacak ve yanlış bir algı şekillenecektir.
Kalorisi düşük olduğu için sevilmediği halde yenerek tatmin alınmayan yiyecekler, kişileri sınırlandırmış hissettirecektir. Bu durum bir zaman sonra tıkanırcasına yeme ataklarıyla devam edebilir.
Bir besini sadece kalorisi sebebiyle çok ya da az tüketmek, besin öğeleri dengesizliğine sebep olabilir. Kırmızı et, beyaz ete göre daha yüksek kalorilidir. Ancak kırmızı et tüketmemek B12, demir eksikliğine sebep olabilirken, sürekli tüketmek de doymuş yağ tüketimini arttıracağından kalp-damar hastalıkları için risk oluşturabilir. Balık harika bir omega-3 kaynağıdır ama bazı yağlı, yani daha çok omega-3 içeren balıkların yüksek kalorili olduğu için yenmemesi çok acıdır.
Dünyanın en etkili beslenme stratejisi bile olsa, bireyin kendi hissiyatı çok önemlidir. Beslenme alışkanlıklıkları kişinin yaşamına uygun ve sürdürülebilir şekilde oluşturulmalıdır.kalori saymak

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

v

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.