Blog

KARIN İÇİ YAĞLANMA

Karın içi yağlanma vücut ağırlığından bağımsız hemen her kiloda karşılaşabildiğimiz bir sağlık sorunudur. Tartıda vücut ağırlığının normal aralıklarda çıkması, kişinin ideal beden indekslerinde olduğunun her zaman somut bir göstergesi olamaz. Kişinin sağlıklı-ideal normlarda olup olmaması detaylı vücut analizi (bölgesel yağ-kas-sıvı dağılımı) sonucu daha net çıkmaktadır.
  Kişinin kilosunun normal olması halinde bile karın içi yağlanması yüksek olabiliyor. Bu durum kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Karın içi yağlanma metabolik sendromu tetikler.
  Bilimsel araştırmalar karın içi yağ dokusunun başta yüksek tansiyon ve prediyabet (gizli şeker) olmak üzere, damar sertliğine ve dolayısıyla kalp krizi, felç gibi sağlık problemlerine zemin hazırlayan dolaşım ve metabolizma bozukluklarının asıl nedeni olduğuna işaret ediyor. Nedeni; karın bölgesi yağ dokusunun diğer bölgelerdeki yağ dokusundan farklı olarak birçok hormon ya da hormon benzeri madde üretmesidir.
  ABD’de yapılan ve sonuçları paylaşılan bir araştırmaya göre vücut kitle indeksi normal olan yani fazla kilolu veya obez kabul edilmeyen erişkinleri, eğer vücutlarındaki yağ oranı yüksek ise ciddi sağlık problemleri olabilir. Aslında bu durum, kolesterolü normal sınırlarda olduğu halde kötü kolesterolü (LDL) yüksek ya da iyi kolesterolü (HDL) düşük insanların kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin kolesterolü yüksek insanlara yakın olmasından farklı değildir.
BÖLGESEL YAĞ ÖLÇÜMÜ NEDEN YAPILIYOR?
  Bilimsel araştırmalar kol, bacak ya da kalça/basen bölgesindeki yağ dokusu ile göbek çevresi ve karın içi (viseral) yağ dokusu arasında belirgin bir fark olduğunu ortaya koymuş durumdadır. Gövde ve viseral yağ dokusunun metabolik olarak çok daha aktif olması; birçok hormon ve hormon benzeri protein üretip kan dolaşımına salgılanması demektir. Bu maddelerin de başta insülin direnci olmak üzere vücudun enerji depoları, iştah kontrolü ve metabolizma hızı gibi önemli biyolojik olayların düzenlenmesinde rolü olabileceği ileri sürülmektedir.
YÜKSEK YAĞ ORANINI DÜŞÜRMEK İÇİN NE YAPILMALI?
  Bu durumda tek başına kalori kısıtlaması pek fayda sağlamayabiliyor. Çünkü yağ oranı azalırken yağsız doku (kas ve su) kaybı da eşlik ettiğinden vücut yağ yüzdesi değişmeden de kalabiliyor. Ağırlık kaldırmak, bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteler bir yandan kas kütlesini arttırmaya yardımcı olurken yağ dokusu kayıplarını da destekliyor. Kilonuz normal ancak karın içi yağlanmanız fazla ise yapılacak en doğru hareket, kas kütlenizi istikrarlı şekilde arttırmanız ve düzenli şekilde sürdürmeniz olacaktır.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.

Sağlıkla Kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.