SEZGİSEL-DUYGUSAL BESLENME VE KİLO YÖNETİMİ
SEZGİSEL-DUYGUSAL BESLENME VE KİLO YÖNETİMİ
KALORİ SAYARAK BESİNLERDEN KORKAR OLDUK
KALORİ NEDİR?
Sözcük anlamıyla 1 g suyun sıcaklığını 1 santigrat derece artırmak için gerekli olan enerjinin adıdır. Aynı zamanda besinler yakıldığında açığa çıkan enerji ifadesinde de kullanılır.
Yani bir “enerji” birimidir!
Besinin kalori değeri, besinin ne kadar faydalı veya dengeli bir içeriğe sahip olduğunu belirtmez. Yalnızca sindirildiğine vücuda ne kadarlık çalışma enerjisi vereceğini belirtir. Kimi zaman özenle hazırlanmış gurme bir salata, bir burgerden daha fazla kalori içerebilir. Kimi besin yüksek enerji verir kimi ise düşük.
Beden 7/24 çalışan komplike bir mekanizmadır. Derin uykudayken bile soluk alıp verebilmeniz, kalp atışınız, vücut fonksiyonlarınız için çalışmaya devam eder. Ve karşılığında bir yakıta yani enerjiye ihtiyaç duyar.
BESİNLERLE ARAMIZDA BAĞLARI BİZ KURUYORUZ
Diyelim ki doğru kalori saymayı biliyor ve yüksek kalorili aynı zamanda besleyiciliği düşük olan yiyeceklerin tamamından ÖZGÜR İRADEMİZ ile vazgeçiyoruz. Pekiertesi sabah oluşan bir yoksunluk hissi ile nasıl başa çıkıyoruz? Ya da devamında yeni öğretiler mi geliştiriyoruz..
Mesela;
Madem yedim tam yiyeyim. Battı balık yan gider prensibi.
Şimdi varken yiyeyim, bir daha bulamam.
Mutsuz hissediyorsam çikolata yiyebilirim.
TECRÜBE İLE ÖĞRENİYORUZ
Her hamburger yediğinde kilo aldığını görüp, o zaman kilo vermek için en iyisi bunu hiç yememek demek makul bir çözüm gelebilir. Ancak birden hamburgerin tadına olan sevgin, ilgin ve çevrendeki burgerciler yok olmayacak. Sevdiğin bir yiyeceği komple iptal etmektense, asıl kilo artışı sebebi olan sıklık tüketimi meselesine eğilebilirsin. Tek bir hamburgerle, pizzayla kilo almadığın gibi yemediğinde de aniden kilo vermiyorsun. Besini ya da durumu etiketlemektense tekrarlayan bu davranışın sebebini anlamaya çalışmak sorun her ne ise besinle ya da problemle ilişkisini düzenleyebilir ve seni çözüme götürebilir.
BESLENME DAVRANIŞLARIMIZI KENDİMİZ BELİRLİYORUZ
Sezgisel Duygusal Beslenme ve Kilo Kontrolü : Beslenme ve Sağlık ilişkisi kurduğumuzda tüm riskleri sıfırlamak gerek gibi davranıyoruz ama süreçte yaşanan psikolojik stresin risklerini göz ardı ediyoruz. Bu yüzden de diyetler hep zorlu geçiyor. Tokluk sağlansa bile tatmin duygusu olmuyor ve arayış içinde yoruluyoruz. Hal bu ki her öğünde dengeli ve besleyici tabaklar tüketmen şart değil. Güzel bir dilim pizzanın yanında lezzetli bir kase salata, bir lahmacuna eşlik eden yeşillikler yapılmış bir öğünün ÖZGÜRCE keyfine varmak seni tüm gün öyle sakin ve tatmin tutar ki aklın sonraki öğünde karşına gelen patates kızartmasında yanında yenen pastada kalmaz. İşte bu yüzden “Neyi silebilirim?” değil, “neyi eklesem kendim için daha iyi olur?” sorusunu beslenmemize eklemek daha önemli olur.
ÇÖZÜM KEYİFLE YEMEK
Yediğimiz yemekten keyif almak, yediğimiz yiyeceklerin tadını anlayabilmek, bize verilmiş bir lütuf. Pandemi sürecini yakın zamanda yaşamış toplum olarak da bunun önemini çok iyi anladık. Yemek yemekten ve verdiği keyiften anlamak stresli bir durum değildir. Hatta yediğimiz yiyecekten keyif almamak bizim için kısa ve uzun dönemde hem psikolojik hem beden ağırlığı denetimi ile ilgili sorunları sunabilir.
Yeterli ve dengeli tabaklar, öğünler oluşturmak besleyiciliği fazla olmayan keyif yiyeceklerine de yer vermek yapabileceğimiz olağan bir durumdur. Bize bahşedilen keyiflerin, bahşedildiği zamanda keyfini çıkarmaya bakalım.
ÖNERİ
Sezgisel duygusal beslenme sorunu çözmek için; besinler ve besin seçimi konusunda özgür hissedebilmek birçok problemin çözümü olabilir. Ama suçlayıcı düşüncelerin bizi geri tutmasına izin verdiğimiz sürece bu ÖZGÜRLÜĞE ulaşmak zorlaşacaktır. Bazen tok olsak da yeriz.
Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.
Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.
Sağlıkla Kalın
Dyt. Tuğba Altın