Fonksiyonel Beslenme
Blog

Fonksiyonel Beslenme Soft Göktürk’de Uygulanıyor

  Fonksiyonel Beslenme Terapisi hem sağlığı hem de kronik hastalıkları etkileyen genetik, beslenme geçmişi, çevresel ve yaşam tarzı etkenleri arasındaki benzersiz etkileşimleri ele alan kişi merkezli bütüncül bir tedavi/terapi sistemidir.

Fonksiyonel sağlık ve beslenme programı semptomlara neden olan ve sağlığınızı etkileyen temel faktörler üzerine kuruludur.

Uzun değerlendirmeler sonucunda tamamen kişiye özel programlar ve yaşam tarzı belirlenir. Belirlenen bu program; beslenme planı, gıda takviyeleri, detoksifikasyon programları, stres yönetimi teknikleri ve egzersizleri alternatif veya bütünleyici yaklaşımlar olarak kabul ettiğimiz spesifik bir plan üzerine kuruludur. Sorununuzun kökenine odaklanan ihtiyaçlara ve kişiye özel planlanmış bir beslenme terapisidir. Bu beslenme sisteminde tek bir beslenme metodu yoktur. Bu nedenle siz ve bir arkadaşınız aynı belirtilere sahip olasınız bile aynı beslenme ve yaşam planına sahip olamazsınız.

    Fonksiyonel  Beslenme Fonksiyonel Beslenme Terapisi bütüncül bir tedavi/terapi sistemidir.

Kısaca Fonksiyonel Beslenme Terapisi sorunların altında yatan nedenlere bakan ve bunları gidermek için sorunu düzeltmek veya hastalığa yakalanmadan önce ortadan kaldırmak için nispeten yeni bir yaklaşım olan ve tüm vücuda bakarak kök nedenleri belirlemek üzerine kurulu bir terapimetodudur.

Kişi odaklı bir yaklaşımdır, herkes faydalanabilir.
Fonksiyonel Beslenme Yaklaşımları ile vücudun süreçlerini, hormonları, kontrol merkezi dediğimiz nörotransmitterler ve diğer biyokimyasal habarciler aracılığıyla yöneten beyin/endokrin sistemi, sindirim sistemi ve detoksifikasyonsistemlerine etki ederek bütüncül yaklaşır. Amacı yalnızca sağlığınızı iyileştirmek değil, gelecekteki sağlık sorunlarını da önlemektir. Kişi odaklı bir yaklaşımdır, yalnızca rahatsızlık ve semptom odaklı olmadığı için herkes faydalanabilir.

Düzenli fonksiyonel besin tüketimi diabet ve birçok hastalık  ile pozitif ilişkilidir.

Hastalık-besin etkileşimine olan ilginin artması, sağlıklı beslenme ile ilişkili hastalıkların önlenmesi tedaviden daha kolay ve düşük maliyetli olması ile fonksiyonel besinlere ve içeriğinde bulunan fitokimyasallara ilgi artmıştır. Yapılan çalışmalarda bu besin ve besin öğelerinin sağlık üzerine olumlu etkileri, kronik hastalıklardan korunmada ve çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalı etkiler gösterdiği gösterilmiştir. Düzenli fonksiyonel besin tüketimi özellikle diyabet, kanser, kalp-damar hastalıkları, gastrointestinalsistem hastalıkları, menopoz ve osteoporoz ile pozitif ilişkilidir.

FONKİYONEL BESLENME KİLO YÖNETİMİNİ DE SAĞLAR

Fonksiyonel Beslenme SİBO, Gluten-Laktoz İntoleransı gibi gıda temelli intoleranslarda, migren gibi kronik ağrılarda, İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) vb. bağırsak hastalıklarında ciddi bir iyileşme ve kilo yönetimi sağlar.

Fonksiyonel Gıdaları işlevlerine göre;

Vitamin-mineralce zenginleştirilmiş,
Kolesterol düşürücü,
Diyet lifi,
Probiyotik, prebiyotik, sinbiyotikler,
Antioksidanlar,
Fitokimyasallar,
Şifalı bitkiler

olarak gruplandırabiliriz.

Tuğba Altın

Gıda  Müh – Diyetisyen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.