Blog

Duygusal Yeme


DUYGUSAL YEME RAHATSIZ EDİCİ
DUYGULARLA BAŞEDEBİLMEK  İÇİN YEMEK YEME HALİ 
Duygusal yeme için en anlaşılır hali ile, içinde bulunduğumuz rahatsız edici duygu, durum, düşünce ile baş edebilmek için yemek eylemini gerçekleştirmek olarak tanımlayabiliriz.

İnsanların yemek yemelerinin temel nedeni yaşamsal faaliyetleri sürdürmek, hayatta kalmaktır. Bunun dışında yalnızca doygunluk hissetmek ve ihtiyacımız olan enerjiyi almak için beslenmek yerine sadece bir şeyin tadını sevdiğimiz için de tüketebiliriz. Dolayısıyla duygusal açlığın, biyolojik sebeplerden değil de duygu durum ve düşünce ile mücadele yöntemi olarak kullanıldığını görüyoruz.

Çoğunluğun düşündüğünün aksine, duygusal yeme her zaman atak gibi, çok hızlı, büyük ve zararlı-sağlıksız olarak etiketlenen besinlerle yapılmak durumunda değildir. Yani biyolojik olarak aç değilken de salata gibi sağlıklı etiketi olan besin tüketiminden de bahsediyoruz.

DUYGUSAL YEME HASTALIĞI DİYE BİRŞEY YOKTUR

Ancak birey her olumsuz duyguda ve durumda mücadele yöntemi olarak besini kullandığı zaman bu durum pekişir. Bunun da mental ve fiziksel sağlık açısından olumsuz sonuçları olur.

Herhangi bir medikal hastalıktan bağımsız olarak, beden ağırlığı denetiminde sorun yaşayan bir çok bireyin, sorun yaşamasının arkasında yatan ana sebeplerden biridir. Bu konuda problem yaşayan çok az bireyin kilo artışlarının nedeni “biyolojik açlık” hissetme sebebiyle ihtiyaçtan fazla besin tüketmesiyle oluşmuştur.

Problemin sebebi açlık olmadığından, çözümü de yemek değildir. Çoğunlukla yemek kısa bir sakinlik bir ara vermek gibidir. Duygusal yemenin tamamen yok edilmesi pek mümkün olmasa da kontrol altında tutulabilmesi çok kıymetlidir.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız. Sağlıkla Kalın.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.